Wat zijn de brandstof bespaartips?

Brandstofbesparing begint bij onderhoud

Toch komt er meer bij brandstofbesparing kijken. Dat begint volgens BOVAG en de ANWB bij goed technisch onderhoud van de auto. “Als je je auto gewoon netjes volgens fabrieksvoorschrift laat onderhouden en slijtageonderdelen tijdig laat vervangen, dan verlengt dat niet alleen de levensduur van de motor, het zorgt er ook voor dat die motor minder hard hoeft te werken om de prestaties te leveren”, zegt BOVAG.

Uiteraard zijn er naast goed onderhoud ook andere tips om kosten te besparen, we zetten er een aantal op een rij.

Bespaartip 1: Geld besparen door de bandenspanning te controleren

De juiste bandenspanning is erg belangrijk. We geven u 3 redenen:

  • Meer veiligheid. Zachte banden hebben tot gevolg dat uw auto minder grip heeft op het asfalt. Dit betekent een langere remweg en een hogere slipkans en dus meer kans op schade (of erger).
  • Lager brandstofverbruik. Voldoende lucht in de banden zorgt voor een lager brandstofverbruik.
  • Minder slijtage. Als uw banden 20% te zacht zijn, dan verkort u de levensduur met een kwart.

Twijfelt u aan de spanning van uw autobanden, laat deze dan even controleren. Tip: Vergeet ook niet uw reservewiel te controleren.

Bespaartip 2: Denk eens aan uw rijstijl

Gelijkmatig rijden scheelt geld. Een van de belangrijkste manieren om benzine te besparen, is door te rijden alsof uw rem stuk is. Houd genoeg afstand en anticipeer op onverwachte manoeuvres van uw medeweggebruikers. Ziet u remlichten voor u, dan hoeft u alleen maar het gas los te laten en kunt u een stukje van de afstand inleveren. Ziet u een stoplicht op rood springen? Laat dan het gas los en laat de auto uitrollen. De kans is groot dat het stoplicht weer groen is als u er bent aangekomen. Optrekken vanaf 20 km/u is toch weer zuiniger dan vanuit stilstand.

Bespaartip 3: Rijd in de juiste versnelling

De campagne van de overheid om bij 80 km/u in de vijfde versnelling te rijden zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Het loont echt om op tijd naar een hogere versnelling te schakelen als u harder rijdt. Rijd verder zoveel mogelijk met een constante snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling. De richtlijn is om bij 50 km/u in de vierde versnelling te rijden en bij circa 80 km/u naar de vijfde versnelling te schakelen.

Bespaartip 4: Zorg dat ze recht staan

Een aanvaring van de wielen met een stoeprand of bijvoorbeeld een kuil in de weg kan ervoor zorgen dat de wielen niet langer goed uitgelijnd zijn onder de auto. Dit heeft tot gevolg dat de banden niet alleen schuin afslijten, maar ook sneller verslijten.

In de praktijk zien we dat de uitlijning vaak niet meer binnen de marges is bij auto’s die meer dan 60.000 km hebben gereden. Maak daarom een afspraak om de uitlijning van uw auto te laten controleren en voorkom zo extra slijtage aan de banden en hogere brandstofkosten.

Bespaartip 5: vermijd windvangers

Dakdragers, dakkoffers, fietsendragers en andere accessoires zorgen voor extra luchtweerstand. Verwijder ze dus als je ze niet nodig hebt. Een cabrio met open dak is uiteraard ook geen aerodynamisch wonder maar als je zuinig wilt rijden, let er dan ook op dat je de ramen en het open dak dichthoudt. Let wel: een airco in de zomer is zuiniger dan met open ramen rijden, want open ramen zijn enorme windvangers.

Bespaartip 6: Houd grote stroomverbruikers in de gaten

Het is zo gemakkelijk; de achterruitverwarming aan laten staan, de airconditioning hard laten werken of de ventilator op de hoogste stand. Hoewel deze op stroom werken, moet de dynamo daar wel voor zorgen. Die geeft weer extra weerstand aan de motor die op zijn beurt weer harder moet werken. En dat kost extra brandstof. Ook gewicht zorgt voor meer bandstofverbruik. Hoe minder spullen er in je auto liggen, des te minder hard je motor hoeft te werken en dus daalt dan het verbruik.

Bespaartip 7: Pak de fiets

Stap eens wat vaker op de fiets, en dan vooral een fiets van P. van de Ven.

Blijf maandelijks op de hoogte van het laatste nieuws over ons bedrijf en acties.
U kunt zich hieronder aanmelden.